Op klompen door de Dessa
Deze unieke theatervorm met een mix van storytelling en gaming-elementen vertelt het verhaal van een Nederlandse dienstplichtige soldaat die in Nederlands-Indië het gezag over de voormalige kolonie moest helpen herstellen. Op Klompen Door Dessa was in 2022 te beleven in Vlissingen, Den Haag en Amsterdam. Tijdens de voorstelling krijg je de kans om actief deel te nemen en je eigen verhaallijn te kiezen. Ontdek hoe het leven van de soldaat eruitzag vlak voordat hij vertrok naar Nederlands-Indië: wie liet hij achter, en wat schreef hij aan zijn geliefden tijdens de vier jaar durende dekolonisatieoorlog? Door middel van authentieke documenten, zoals dagboeken, brieven en fotoalbums, ervaar je zijn turbulente leven van 1946 tot 1949. Na meer dan 75 jaar verbreekt de veteraan zijn stilzwijgen en deelt hij zijn verhaal met jou, waarbij je jouw eigen pad kunt bepalen.
"Op klompen door de dessa’ laat je op een uitnodigende wijze je eigen verhaal zoeken"
De Volkskrant
"Immersief theater trekt toeschouwer uit het pluche"
NRC
De voorstelling vond plaats in een immersieve theatersetting. In plaats van op een theaterstoel te zitten, wandel je door een speciaal nagebouwde boerderij. Je ervaart het aangrijpende verhaal over het leven in de tropen, omringd door een driedimensionaal 360 graden decor. De levensechte replica’s van foto’s, dagboeken en brieven, zorgvuldig samengesteld door onze collectieonderzoekers, liggen voor het grijpen en brengen het schokkende verhaal van de veteraan tot leven.
'Op Klompen Door De Dessa' neemt je mee in het leven van een oud-Indiëganger en onthult het verhaal van Nederlandse dienstplichtige soldaten, die kort na de Tweede Wereldoorlog naar Indonesië werden gestuurd om de voormalige kolonie Nederlands-Indië te heroveren. Wat begon als een militaire operatie, eindigde in een bloedige guerrillaoorlog.
Zo’n 200.000 jonge soldaten, nauwelijks voorbereid op de harde realiteit, werden meegesleurd in een vier jaar durende dekolonisatieoorlog. Vertrokken ze uit kameraadschap of vaderlandsliefde? Of hadden ze geen keuze en moesten ze simpelweg hun nummer volgen? Na hun terugkeer in Nederland stonden ze vaak tegenover onbegrip van hun familie en vrienden. Ervaar hoe ze ondanks alles hun leven weer op de rails kregen.